Schweig | Healthy Marketing | Alzheimer: dichtbij en deel van de samenleving
16797
post-template-default,single,single-post,postid-16797,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Alzheimer: dichtbij en deel van de samenleving

Alzheimer: dichtbij en deel van de samenleving

Met het project ‘Zolang ik er ben’ zijn we met een klein team een prachtig boek aan het maken waarbij we zes mensen met Alzheimer centraal stellen en hun aan het woord laten over hun aandoening. Hoe ervaren zij het om te leven met Alzheimer? Waar lopen zij tegenaan? Wat is nog mogelijk? Welke, vaak moeilijke, beslissingen zijn er te nemen?

Tijdens het project ga ik op een gegeven moment zelf twijfelen aan mijn geheugen. Ik vergeet steeds vaker namen, feiten, ben in de war en voel me ongemakkelijk. Ik heb veel boeken gelezen de laatste tijd over Alzheimer en dementie en word zelf ook bang. Bang om al Alzheimer te krijgen. Het voelt zo onbehaaglijk, zo vervreemdend.
Nu een paar weken later, nu ik weer scherper ben, en min of meer wat opgelucht ben over mijn ‘staat’, kan ik er pas over schrijven. Kan ik pas afstand nemen van dat gevoel.

Hoe moet het zijn om de uitslag te krijgen dat je Alzheimer hebt en te weten dat je de komende maanden, jaren jezelf steeds verder zult gaan verliezen? Wat is het toch een nare ziekte en wat is het hard nodig om aan de bel te trekken. Nu we met dit project bezig zijn kom je er ook achter dat er steeds meer mensen in je directe omgeving ook via familie of bekenden betrokken zijn bij deze ziekte.

Het is mooi om aan dit project te werken en op deze manier meer ruchtbaarheid te geven aan de ziekte. We kunnen alleen de verhalen voorleggen en ervoor zorgen dat we de verhalen van de zes deelnemers uit het boek met zoveel mogelijk mensen delen. Kunnen we samen naar een dementie-vriendelijke samenleving? Hoe lastig is dat in de huidige hectische samenleving waarin al zoveel gebeurt en waarin al zo veel van mensen gevraagd wordt? We kunnen het in ieder geval proberen en op die manier verdraagzamer proberen te zijn. Naar wie dan ook.